Instructies voor het ophangen van uw nestkastje


1. Hang het kastje op een beschutte, maar niet te donkere plek.

2. Hang de invliegopening naar het noorden, noordoosten of oosten. Zo zorg je ervoor dat hij uit de wind, regen en zon hangt.

3. Hang het nestkastje op een rustige plaats, vogels houden niet van te veel activiteit rondom hun nest. Locaties als naast de voordeur of boven het terras zijn minder geschikt.

4. Let bij het ophangen ook op de beplanting. Beplanting rondom het nestkastje helpt jonge vogels bij hun eerste vlucht, geeft ze fysieke ondersteuning en een goede beschutting. Let er wel op dat er geen takken of andere obstakels recht voor de invliegopening hangen.

5. De ideale ophanghoogte is 2 tot 2,5 meter van de grond. Zo zorg je ervoor dat katten en andere roofdieren niet bij de kast kunnen komen.

6. Het is meestal geen goed idee om meerdere nestkastjes naast elkaar op te hangen. Nestkastjes voor verschillende soorten, bijvoorbeeld de pimpelmees en koolmees, moeten minimaal drie meter uit elkaar hangen. Nestkastjes voor hetzelfde soort moeten minimaal tien meter uit elkaar hangen. Veel vogels hebben in de broedtijd een territorium. Nestgelegenheden dicht bij elkaar leiden tot onderlinge ruzie en dat kost onnodig veel energie. De uitzondering op deze regel geldt voor de koloniebroeders; huismussen en zwaluwen zitten liever wel bij elkaar. Heb je huismussen in de tuin? Hang dan wel meerdere kasten naast elkaar.

7. Zorg voor voldoende voedsel in de omgeving en zet een waterschaal neer, maar plaats deze op een paar meter afstand van de nestkast, anders kan dit leiden tot conflicten over territorium.  

8. Kastjes voor holenbroeders zoals het roodborstje en de merel zijn halfopen en bieden daardoor minder bescherming dan andere kastjes. Zorg ervoor dat deze goed beschut zijn door ze bijvoorbeeld in een klimop te plaatsen of in een heg.

9. Kies een nestkast op basis van de vogels die je in je tuin hebt. Voor richtlijnen m.b.t. welke invliegopening welke vogelsoorten aantrekt, zie bovenstaand bericht.

 

Let op: Maak het nestkastje na het broedseizoen schoon, verwijder de camera uit het kastje en berg hem gedurende de wintermaanden droog op.